News & Events Upcoming

08-05-19
Sebastiaan Van Severen
Studiedag: Het Migratiepact – kroniek van een crisis

Actuele vragen uit internationaal recht, grondwettelijk recht en migratierecht

English speakers: note that the first two parts of the programme are in Dutch, the third part will be in English.

Het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, in eigen land ook bekend als het Migratiepact, heeft de afgelopen maanden nogal wat stof doen opwaaien. Het dossier was niet alleen politiek een heet hangijzer, het heeft ook tal van actuele vragen rond migratierecht, internationaal recht en grondwettelijk recht losgemaakt.

Voor deze studiedag brengt de Universiteit Gent deskundigen samen die het Migratiepact vanuit die drie invalshoeken zullen belichten. Wat betekent het Migratiepact concreet voor België en waarom ontstond er een crisis? Hoe kwam het Belgische standpunt tot ontwikkeling? Welk verschil had het compromis van een interpretatieve verklaring kunnen maken? Wat waren de gevolgen van het vertrek van een partij uit de Regering? En wat betekent het Migratiepact voor Europa en de rest van de wereld?

Experts verbonden aan diverse universiteiten en organisaties nemen de opeenvolgende fases van de crisis onder de loep en geven antwoorden op deze en andere vragen.

Het programma van de studiedag en informatie over inschrijving vindt u hier.

05-12-19
Tom Ruys
Save the date and call for abstracts - Conference on 'military assistance on request'

On Thursday 5 and Friday 6 December 2019, the Journal on the Use of Force and International Law (JUFIL) and the Ghent Rolin-Jaequemyns International Law Institute (GRILI) will host an international conference focusing on ‘military assistance on request’. Having regard to recent third-State interventions in Yemen, Syria and elsewhere, the conference seeks to explore the legal framework governing such interventions, including relevant uncertainties and shortcomings as well as proposals de lege ferenda.

Separate expert panels will be devoted to the ‘authority’ to invite outside intervention, on the one hand, and the permissibility of third-State intervention in situations of civil war, on the other hand. In addition, the organizers are inviting promising scholars in an earlier stage of their academic career to submit an abstract for a dedicated ‘emerging voices’ panel. Abstracts are due by 15 March 2019, and you can find all information here.

The conference is co-organized by Tom Ruys (Ghent University), Chris Henderson (University of Sussex), James Green (University of Reading) and Frederik Dhondt (Free University of Brussels). More information will be posted here as soon as possible.